Bijna Pinksteren

Pieter Sijl

Nog een paar dagen en dan is het Pinksterweekend. Lekker een lang weekend vrij. Of, en dan ben je niet de enige, samen naar de Opwekkingsconferentie. Ja, dat is toch Pinksteren.

Waar gaat Pinksteren eigenlijk over? Als je het op straat zou vragen krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die weten dat het te maken heeft met de Heilige Geest. Degene die interesse heeft voor historie zal mogelijk benadrukken dat het de geboorte is van de kerk. Iemand anders zal wellicht durven antwoorden dat de Heilige Geest te maken heeft met kracht.

Ik zou met deze blog op beide antwoorden kunnen inzoomen. Over de historie, het oorspronkelijke Joodse feest en de diepere betekenis ervan als je kijkt naar Jezus, is al veel meer dan een blog van 300 woorden te schrijven. Over dat wat zichtbaar werd op die eerste Pinksterdag, de manifestatie, al net zo veel. Een zoekopdracht op Google levert je zo uren leeswerk op.

Het is echter bijna Pinksteren. Ik heb helemaal geen tijd om uitgebreid te schrijven over het historisch besef of over de betekenis die het heeft voor mij, als persoon, of voor de kerk, de gemeente waar ik van houd en waar ik in geloof. Ik wil weten waarom het Pinksteren werd en wat dat betekent voor al die mensen op straat die het antwoord daarop niet meer weten. Want, volgens mij gaat Pinksteren daarover. De historische betekenis, de bijzondere uitingen en de kracht die op de dag van vandaag nog steeds werkt komen dan bij elkaar.

Jezus zegt het als volgt: ‘Maar jullie zullen kracht krijgen van de heilige Geest. En daarna moeten jullie overal in Jeruzalem over mij vertellen. En in heel Judea en Samaria, en overal op aarde.’ Ja, op de Pinksterdag, tijdens het feest van de Eerstelingen, wérd de kerk geboren. Waarom? Om de rest van de wereld te vertellen dat er LEVEN is, in alle omstandigheden en ondanks wie jij bent en wat jij hebt gedaan. Het bewijs is de Eersteling zelf, Jezus, de zoon van God, die stierf in jouw plaats. Hij overwon de dood, stond op uit het graf en LEEFT! Hij werd daarmee de eerste mens die het leven leeft zoals het bedoelt was en wat met die opstanding beschikbaar kwam voor iedereen die in hem gelooft. Dát moet de wereld weten en daarvoor werd de Heilige Geest uitgestort. Om met kracht, bovennatuurlijke overtuigingskracht, te getuigen van Jezus, de Levende, de Eersteling, de zoon van God, de Koning der koningen, de Redder van deze wereld.

Het is bijna Pinksteren. Dan spreek ik erover. Nog een paar dagen de tijd om me voor te bereiden…

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.