Kingdom Culture

Pieter Sijl

Wat betekent het om de cultuur van het Koninkrijk van God te ontwikkelen in je kerk? Met die vraag begon ik twee weken geleden aan een conferentie van Bethel Church. Een kerk waar je die cultuur proeft in alles wat ze doen en in wie ze zijn. Een mooie plek dus om eens rond te struinen, mensen te spreken en onderwijs te ontvangen. Een familie die je hartelijk en liefdevol verwelkomt en die het beste wat ze in huis hebben met je willen delen.

Dát was denk ik het meest indrukwekkende van die paar dagen in Redding. Het is geen kerk waar je naar toe gaat omdat je het met ze eens bent en weer vertrekt als dat verandert. Het is een kerk van vaders, moeders, zonen en dochters die als gezin, als familie (waar je het ook niet altijd over alles eens bent), groeien, elkaar aansporen, liefhebben, vergeven, elkaar eren en samen de cultuur van het Koninkrijk uitdrukken.

In alles wat ik daar zag herkende ik bovendien onze eigen gemeente. De schaal is veel groter en de accenten liggen soms anders. Bovendien is het ook nog eens Amerika. En toch herkende ik regelmatig onze eigen gemeente in wat ik daar zag en proefde. En dat was nog wel het mooiste van de tijd daar: ontdekken dat die cultuur van het Koninkrijk ook bij ons in ontwikkeling is. Waarom? Het is het verlangen van God zelf en het werk van de Heilige Geest. Wij zijn vaak bezig met mensen naar de hemel te krijgen. Dat is goed en geheel volgens de opdracht die Jezus ons heeft gegeven. Jezus gaat echter verder en wil de hemel in mensen brengen. Het doel daarvan gaat veel verder dan wij hadden gedacht. Niet om discipelen te maken in naties maar van naties (Mattheus 28:19). Stel je eens voor wat er dan gebeurt. On Earth as is it is Heaven.

Pieter Sijl - Voorganger van de EGZ, samen met zijn vrouw Lisette. Een volkomen onverwachte bestemming die God al lang had voorbereid en waarin hij met plezier en af en toe vol verwondering wandelt.